ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημ/νία 01/05/2012

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥNEΛΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ, (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 22/4/2012)

Σήμερα  Κυριακή  22  Απριλίου  2012, στο  Ολυμπιακό  Χωριό  της Αθήνας,  συνήλθαμε  σε  Συνέλευση  εμείς  οι  κάτοικοι  Εργατικών  Οικισμών  του  ΟΕΚ  ανά  την  Ελλάδα  και  συζητήσαμε  τα  προβλήματα  που  αντιμετωπίζουμε,  καθώς  και  εκείνα  που θα  βρούμε  μπροστά  μας,  μετά  την  κατάργηση  του  Οργανισμού  Εργατικής  Κατοικίας.

Η  Συνέλευση  πραγματοποιήθηκε  μέσα  σε  κλίμα  έντονης  ανησυχίας και αγανάκτησης . Ανησυχία  που  πηγάζει  από   το  πολύ  θολό  τοπίο  της  επόμενης  μέρας, από  την  διάλυση  του  ΟΕΚ και αγανάκτηση στη μη συνέχιση του κοινωνικού έργου του οργανισμού – κατάργηση του δικαιώματος στη χώρα μας στην απόκτηση φθηνής εργατικής κατοικίας, επιδότησης ενοικίου και επιτοκίου στεγαστικών δανείων και άλλα.


Και τέλος  ήταν έκδηλη  η  οργή  διότι  δεν  υπάρχει σαφής απάντηση που  θα εξαφανίσει  τις  ανησυχίες  και  τους  φόβους  μας.

Η  κατάληξη  των  εργασιών  της  Συνέλευσης  μετά  από  διεξοδική  και  άκρως  υπεύθυνη  συζήτηση,  αποφάσισε  ομόφωνα  να  επιδώσει  σε κάθε  εμπλεκόμενο  φορέα, τα  ακόλουθα  αιτήματα:


1.    Να καθοριστεί η τιμή των κατοικιών μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναρίθμητες κακοτεχνίες και τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, σε τιμή προσαρμοσμένη στα σημερινά εισοδήματα και με τη λογική ότι η κατοικία είναι κοινωνική παροχή.


2.    Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες έκδοσης  των οριστικών παραχωρητήριων  προς στους  δικαιούχους.  Είναι   αδικαιολόγητο  να  υπάρχουν  οικισμοί  που  ενώ  πέρασαν  15-25  χρόνια,  οι  δικαιούχοι  βρίσκονται  με  προσωρινά  παραχωρητήρια.


3.    Για όσο διάστημα εκκρεμεί το θέμα των παραχωρητηρίων, ιδιοκτήτης των κατοικιών βάσει νόμου είναι ο ΟΕΚ που ως ΝΠΔΔ δεν καταβάλει ΤΑΠ-Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Ζητούμε την άμεση εξαίρεση μας από αυτήν την έτσι και αλλιώς άδικη αλλά και εξοντωτική για μας φορολόγηση.


4.    Να  παραδοθούν  στους δικαιούχους άμεσα  οι οικισμοί  που  είναι  έτοιμοι και έχουν κληρωθεί και παράλληλα να ολοκληρωθούν  οι  υπό ανέγερση κατοικίες.


5.    Να  μην  αλλάξει  το  νομοθετικό  πλαίσιο (καθορισμός αριθμού  δόσεων, έκπτωση  σε  εξόφληση  μετρητοίς,  κ.λ.)Με  το  οποίο  πήραν  τα  σπίτια  τους χιλιάδες  συνάδελφοι  δικαιούχοι  πριν  από  εμάς.


6.    Ζητούμε πενταετή περίοδο χάριτος για αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν  (Άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους) και μείωση στο μισό της προσωρινής δόσης για τους υπολοίπους. Επίσης να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας για όσους έχουν καθυστερήσει  κάποιες δόσεις.


7.    Να γίνει έλεγχος Ενεργειακής Απόδοσης των κατοικιών μας, από Τεχνικούς του Υπουργείου και σε περίπτωση που τα σπίτια είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, να μειωθεί ανάλογα και η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση δε, που κριθούν ότι είναι Ενεργειακά εντάξει (τουλάχιστον Τάξη Β), να συμπεριληφθεί και το Ενεργειακό Πιστοποιητικό στον φάκελο με τα Παραχωρητήρια.


8.    Να γίνει άμεσα παρέμβαση στις τράπεζες να αποδεχθούν το ΦΕΚ308-14/02/2012 για να δέχονται την επιμήκυνση της αποπληρωμής των επιδοτούμενων δανείων χωρίς να χάνεται η επιδότηση του ΟΕΚ. 


9.    Δημιουργείται σήμερα από τους παρευρισκόμενους μια Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Εργατικών Κατοικιών, που σκοπό έχει να εκπροσωπήσει  όλους τους  Συλλόγους ανά την Ελλάδα, καθώς και δικαιούχους επιδοτούμενων δανείων από τον ΟΕΚ, και την δημιουργία ενιαίου μετώπου υπεράσπισης των δικαιωμάτων  μας. 10.    Εάν και εφ’ όσον  ο ΟΕΚ/ΟΑΕΔ δεν συνεχίσει το κοινωνικό του έργο στο άμεσο μέλλον με την οποιαδήποτε μορφή, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε.


Κινητοποιήσεις


Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα γίνει μια Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία διαμαρτυρίας στην Βουλή, αλλά και στον αρμόδιο Υπουργό, για να διαμαρτυρηθούμε για το κλείσιμο του ΟΕΚ.

Παράλληλα, θα γίνουν συναντήσεις, τόσο με την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Οργανισμού, όσο και με Εκπροσώπους Κομμάτων.


Με την πεποίθηση ότι έχουμε απόλυτο δίκαιο ζητούμε  την  συμπαράσταση  όλων και σημειώνουμε ότι  τα  δικά  μας  αιτήματα  δεν  επιβαρύνουν  κατά  κανένα  τρόπο  τον  κρατικό προϋπολογισμό.

«Η απόκτηση κατοικίας από  αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους» (Άρθρο 21 του Συντάγματος).Οι συμμετέχοντες

1.    -ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ (ΟΙΚΙΣΜΟΙ: ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ-ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΗ)
2.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΡΟΔΙΤΣΑ ΛΑΜΙΑΣ
3.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΝΕΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΛΑΜΙΑΣ
4.    ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΘΕΣ|ΝΙΚΗΣ
5.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣ|ΝΙΚΗΣ
6.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΛΜΥΡΟΥ ΒΟΛΟΥ
7.    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ -ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΩΤΗΡΑΣ VI –
8.    ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΟΧΙ ΙV ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
9.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
10.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 9
11.    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΓ.ΚΩΝ|ΝΟΥ "Ο ΛΟΦΟΣ" ΧΑΛΚΙΔΑΣ
12.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑ V
13.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
14.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΠΑΡΤΗ 2
15.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΠΑΡΤΗ 3
16.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΓΥΘΕΙΟ 2 ΛΑΚΩΝΙΑΣ
17.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΑΚΡΑΚΟΜΗ 2 ΛΑΜΙΑΣ
18.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΒΟΛΟΣ 8
19.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΒΟΛΟΣ 6
20.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΡΟΔΟΥ
21.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
22.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΒΡΟΥ
23.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΝΕΑΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ
24.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΡΤΑ IV
25.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΗΓΑΔΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
26.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΒΕΡΟΙΑ 5
27.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑ
28.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΤΡΑ 8
29.    ΕΡΓ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΤΡΑ 9
30.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΤΡΑ 11-ΓΛΑΥΚΟΣ
31.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΤΡΑ 12-ΕΓΚΛΥΚΑΔΑ
32.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΤΡΑ 14-ΛΑΥΚΑ
33.    ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ιτέα ΦωκίδαςΤα μέλη της συντονιστικής
Σύλλογος κατοίκων Ολυμπιακού χωριού
Οικιστικός σύλλογος Αλ. Παναγουλης Γεροβουνό Ι&ΙΙ, Αγ. Άννα Αχαρνών
Σύλλογος κατοίκων Ηλιακού χωριού Πεύκης
Σύλλογος Γεννηματά ΙΙ Άνω Λιόσια.